Vi behöver verkligen #prataomdet

Följer haschtaggen #prataomdet och blir ofrivilligt provocerad. För visst, jag fattar att det är många som utsatts för saker eller utsatt sig själva för saker de mår dåligt över och det är bra att prata om det och sluta göra allt så tabu men ändå.

Hela tiden och överallt reproduceras bilden av män som förövare – kvinnor som offer. Visst, männens berättelser finns också där men de drunknar ganska mycket i flödet av berättelser från kvinnor om sexuella trakasserier, utnyttjande, oförmåga att säga nej, skammen över att ha gjort saker man ångrar.

Flödet av berättelser blir som en stor matta som bara visar den kollektiva skammen, den samlade kvinnliga erfarenheten av att vara offer, av att ”ställa upp” mot sin vilja och att ta på sig ansvaret för både sina egna och andras handlande.

Det handlar om att våga säga nej, om att inte ha sex när man druckit alkohol, om att man gjort dumma val och låtit sig utnyttjas, om att man inte gått när man kunnat.

Jag tycker det är dags för tjejer att släppa skammen. Och att ta ansvar för att även tjejer kan göra dåliga val och att det är ok.

Det är mänskligt att bli kär i fel person, att vilja ha sex fast man inte borde, att utsätta sig för risker. Män gör det och kvinnor gör det men det är tydligen bara kvinnor som ska skämmas för det.

Jag säger inte att det inte finns orättvisor, förnedring och och situationer där män hänsynslöst utnyttjar kvinnor. Men ska vi snacka gråzoner så tycker jag vi ska sluta skämmas. Skammen är en del av skulden och den som skäms tar också på sig skulden, medvetet eller omedvetet.

Mitt råd till den som skäms är, gå vidare. Lär dig något, men släpp skammen och gå vidare, kanske lite stukad men lite klokare. Livet är liksom aldrig en räkmacka

 

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

  • Arkiv

  • Kategorier

  • Meta

  • Annonser
%d bloggare gillar detta: