Ett misslyckande för medmänskligheten

Gårdagens valresultat ser jag som ett misslyckande. Att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen är ett nederlag för demokratin och medmänskligheten,  men kanske kan det föra med sig en ny debatt om just demokrati och människosyn.

Just nu rasar folk på twitter och bloggar kring det faktum att Sverigedemokraterna röstats in i riksdagen. Man kan omöjligt förstå hur väljarna tänkt när de röstat in ett parti som i grunden bygger på främlingsfientlighet och rasism. Och det finns många analyser och förklaringar till hur det har kunnat ske.

Och visst kan man peka på okunnighet, att många av SDs sympatisörer är lågutbildade, oinsatta och frustrerade över politiker som inte bryr sig om en verklighet för långt från Stockholms välbeställda förorter. Men å andra sidan finns det inget som säger att röster på andra partier är mer genomtänkta. Man kan rösta på KD för att man tycker Göran Hägglund verkar vara en mysig kille eller på Vänsterpartiet för att man gillar progg.

En annan förklaring till SDs framgångar kan vara det oproportionerliga medieutrymme de fått under valrörelsen, eller att mediernas ensidiga rapportering av väljarundersökningar visat bilden av Sverigedemokraterna som en större maktfaktor än de verkligen är.

Man kan se folks stöd till SD som en markering mot den politiska elitens totala fokusering på att försöka vinna den hyfsat välbeställda medelklassens röster och därmed struntat i den verklighet som

Och allt ovanstående är analyser man inte kan bortse ifrån.

Men jag tror att Sverigedemokraternas intåg i den svenska riksdagen inte enbart kan ses som ett utslag av missnöjesröstning, klassklyftor, medieutrymme eller dum vardagsrasism.

Att Sverigedemokraterna öht finns och frodas är helt enkelt en rimlig konsekvens av att de senaste årens politik (även under Socialdemokraterna) steg för steg gått mot en människosyn som är mer cynisk, egocentrisk och närmast utilitaristisk i sitt sätt att offra individer för ett gott syfte (oavsett om det är fler jobb, färre sjukskrivningar eller stabila statsfinanser).

Jag tror inte att det finns något enkelt sätt att bli av med Sverigedemokraterna eftersom deras människosyn bara är en konsekvens av ett samhällsklimat som fått växa ohämmat i årtionden. Och även om de skulle försvinna ur riksdagen vid nästa val finns det inget som säger att deras åsikter skulle försvinna med dem.

70-talets solidaritet har idag blivit ett skällsord som för tankarna till DDR och grå betongghetton, och de senaste årens alliansstyre har snabbat på en utveckling där svaghet, sjukdom och arbetslöshet inte är något som kan drabba vem som helst utan bara de lata, slöa och inkompetenta. Vi har helt och hållet anammat den Amerikanska drömmen där vem som helst kan lyckas bara man kämpar tillräckligt hårt. Fast baksidan som vi inte talar om är ju att den som misslyckas också enbart har sig själv att skylla. Och varför hjälpa någon som uppenbarligen inte vill ha hjälp?

En konsekvens av den sortens tänkande är att verkligheten blir mer och mer individcentrerad. Att bara utgå från sig själv är kortsynt och korkat eftersom det då finns inte plats för någon medkänsla med de som har det sämre.. Synen på skattepengarna som ”våra” , i betydelsen att de som varit med och betalat in har större rätt att ta del av det som de gemensamma tillgångarna ger,  är farlig och bidrar till ett samhälle som delar upp medborgarna i närande och tärande. Och ur det perspektivet är väl tanken att  ”invandrare” kommer hit och urholkar vår välfärd inte speciellt ologisk? Alltså hävdar jag att rasismen och främlingsfientligheten inte är något som kommer in i riksdagen genom Sverigedemokraterna. De har bara gjort den lite mer synlig.

Jag tror inte att man kan bekämpa rasism och främlingsfientlighet med demonstrationer och ohämmat hat och förakt. Det enda som kan bota ett cyniskt samhälle är att vi slutar prata om politik ur ett egoperspektiv (vilket parti ger mig mer i plånboken?) och börjar prata ideologi och människosyn. Vilket samhälle är det vi vill ha?

Jag fyller på med fler länkar efter hand, nu måste jag laga mat. Livet går vidare.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Tweets that mention Ett misslyckande för medmänskligheten « Raftsjö -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

  • Arkiv

  • Kategorier

  • Meta

  • Annonser
%d bloggare gillar detta: