Det mest idiotiska argumentet mot delad föräldraledighet

Jag sitter här och är arg, jag vet, det är fånigt att uppröras men nu är jag arg. Arg över att vi i Sverige 2010 inte har kommit längre än att vi lättvindigt förkastar en diskussion om villkoren för jämställdhet med det mest idiotiska argumentet av alla.

Amning

Efter gårdagens partiledarutfrågning har Lars Ohly (som för övrigt är den ende förutom F! som vågat beröra jämställdhetsfrågan) blivit allmänt förlöjligad i medier och på twitter över det faktum att han inte tycker amning utgör något problem mot delad föräldraledighet.

Men varför dra upp amningen som argument?

Jag hade förstått om man hade dragit upp argument som familjers ekonomi, att kvinnor i allmänhet tjänar mindre än män, att det måste finnas en valfrihet för familjer (varför nu familjen skulle vara en entitet av större vikt än individen?) men jag fattar inte amningsargumentet.

Först lite fakta

Enligt socialstyrelsens statistik över barn födda 2008 var det 0,5% av barnen som helammades efter 9 månaders ålder. Vid 12 månader var det 0,1% av barnen som fick bröstmjölk som enda föda.  Dessutom rekommenderar livsmedelsverket att man börjar introducera annan mat (än bröstmjölk) runt 6 månaders ålder.

Att då påstå att 7 månaders föräldraledighet (om man tar ut full ersättning 7 dagar i veckan) skulle äventyra amningen är ur det perspektivet så löjligt att det inte ens finns ord för det.

Att ta upp amning som ett argument mot delad föräldraledighet är bara ett sätt att avpolitisera frågan och göra det till en icke-fråga,en möjlighet att skratta åt kommentarer som ”bröstpump” och på så sätt slippa ta ställning till jämställdhetsfrågan.

Man kan tycka vad man vill om individualiserad föräldraförsäkring och det finns bra argument att hitta både för och emot. Kanske är inte individuell föräldraförsäkring den bästa vägen mot ökad jämställdhet men det är iallafall en ingång till att börja diskutera frågan om jämställdhet på arbetsmarknaden börjar i familjen (eller inte) . Att då reducera det till en amningsfråga gör att man såklart (medvetet?) missar målet.

Den här valrörelsen har varit så enastående tråkig och kretsat mer kring skattesatser, sifomätningar icg Sverigedemokraternas vara eller icke vara än kring ideologi och sakfrågor. Därför tycker jag det är tragiskt och upprörande när en fråga om jämställdhet i familjer reduceras till att handla om amning vs bröstpump.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Skitbra! Dock kan jag förstå att man hånar Ohly en smula för bröstpumpsgrejen eftersom han svarade lite som att det är samma sak som att amma, vilket det ju inte är alls. Det är skillnaden som är det viktiga: Pappor får tillgång till närhet genom flaskmatningen.

  Svara
  • bröstpumpssvaret kanske inte var det mest genomtänkta, men jag tycker ändå att Hedenmo borde ha uppträtt mer professionellt. Hon blev ju helt rabiat!

   Svara
 2. Det är skrämmande att folk år 2010 försöker tysta strävan efter jämställdhet genom att ytterligare stärka att det är MAMMAN som är den VIKTIGA föräldern, genom att försöka hävda att bröstmjölken – biologin – är viktigare än allt annat i barnets liv. Var det inte ett civiliserat samhälle vi ville ha? Eller är kvinnor och barn djur? (Hur går det ihop med att män ju tydligen inte alls är djur?)

  Tänk om folk ens övervägde fler olika sätt att dela på föräldraskapet. Och tänk om folk vägde in de långsiktiga konsekvenserna av att inte dela mer lika!

  Jag helammade mina barn i ca 6 månader och delammade i ca 1 år. Samtidigt jobbade jag halvtid (varannan dag) från när barnen var ca 3 månader. Far och barn kom helt enkelt och tankade. Det skulle inte funka för alla, men för fler än idag.

  Varför är så många slutligen så starkt emot bröstpump och flaskmatning, eller till och med tillägg? Är själva amningen (i mer än 7 månader) viktigare än t.ex. att föräldrarna fortsätter leva ihop? Par där mamman tar betydligt mer föräldraledigt separerar oftare. Vad är bäst för barnet, SAMMANVÄGT?

  Svara
  • ärligt talat så tror jag att folk hävdar bilolgin som argument mot delad föräldraförsäkring av ren bekvämlighet och för att slippa ens fundera över frågan. Kom inte och ifrågasätt vår VALFRIHET liksom. Valfrihet my ass.

   Svara
 3. Sen är det ju faktiskt så att mammor har rätt att vara lediga för ammning, så om det är viktigt att barnet ammar efter nio månader kan papporna åka till mammornas jobb så barnet får amma!
  Piece of cake!

  DET borde Ohly ha svarat istället!

  Svara
 1. Tweets that mention Det mest idiotiska argumentet mot delad föräldraledighet « Raftsjö -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Arkiv

 • Kategorier

 • Meta

 • Annonser
%d bloggare gillar detta: