Vad är klass?

Halkade in i en diskussion på twitter i morse om klass men tyvärr hade jag inte tid att utveckla mig så det får bli ett blogginlägg.

Det som fick mig att börja fundera var en kommentar om att klass inte är ett problem så länge man kan byta klass och få det bättre.
Men för mig har klass inte så mycket med inkomst att göra även om det är en klassmarkör. Ordet klassklyftor syftar förvisso oftast på att de som har det bra ställt får det bättre och de som lever på marginalen får det sämre. Men visst finns det andra klassklyftor som inte är så enkla att överbrygga?
Jag tänker att klass är en sorts grupptillhörighet. Du kan vara utfattig och ändå tillhöra överklassen och rik som ett troll men fortfarande känna dig som arbetarklass. Och det som i slutändan är avgörande är en uppsättning normer och värderingar som delas av dig och alla andra som anser sig tillhöra samma klass.
Så om man ser klassklyftor som skillnader i normer och värderingar mellan olika grupper i sammhället, har klassklyftorna ökat eller minskat? Och vilken betydelse har klasstillhörighet, idag?

Personligen är jag mycket skeptisk till allt som har med grupptollhörighet att göra, helt enkelt eftersom om det finns ett vi måste det även finnas ett dom. För att kunna tillhöra en speciell grupp måste man ha något som särskiljer gruppen från de andra och helt plötsligt begränsas vi av vad gruppen tycker är ok.
Även om det förstås finns en viss flexibilitet när det gäller att följa gruppens normer och värderingar finns det alltid en punkt där den individ utmanar för mycket inte längre gillas av gruppen. Oavsett om det handlar om att köpa fel handväska eller att ifrågasätta inställningen till abort.
Grupper kan vara politiska, religiösa eller ideologiska men det som skiljer klass från andra grupptillhörigheter är att det inte är något man själv väljer. Du kan välja om du vill gå med i ett politiskt parti, en frikyrka eller en förening men du väljer inte var du vill födas och av vem.
Därför tycker jag att det borde pratas mer om klass och hur den faktiskt begränsar oss, inte så mycket fysiskt eller ekonomiskt men mentalt och socialt.
Vad tycker du om klass?
Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

  • Arkiv

  • Kategorier

  • Meta

  • Annonser
%d bloggare gillar detta: